середу, 29 липня 2020 р.

ПУБЛІЧНА БІБЛІОТЕКА – ПРОСТІР ДЛЯ РЕАЛІЗАЦІЇ ІДЕЙ ГРОМАДИ

На базі Сумської обласної універсальної наукової бібліотеки відбувся онлайн-семінар «Публічна бібліотека – простір для реалізації ідей громади». До спілкування долучилися працівники 48-и районних, міських, сільських та бібліотек об’єднаних територіальних громад.
Начальник управління культури Сумської обласної державної адміністрації Олена Мельник зазначила, що бібліотеки є важливими інформаційними центрами, які потрібно зберегти в умовах адміністративної реформи та акцентувала увагу на важливості прийняття Закону України «Про бібліотеки та бібліотечну справу» у новій редакції, відзначила колективи бібліотек, які активно працюють в умовах карантину.
Бібліотекарі зосередили увагу на процесах трансформації, нових можливостях бібліотек в інтересах розвитку громади з використанням сучасних інформаційних технологій, ділилися практиками та досвідом, обговорювали виклики, мотиви і принципи організації дистанційного навчання бібліотечних працівників, прогнозували плани на майбутнє.
Змістовними і цікавими були виступи та презентація фахівців обласної універсальної наукової бібліотеки про пошук нових форматів взаємодії бібліотек і громад, сучасні інформаційні технології і нові можливості бібліотек в інтересах розвитку громад, створення та розвиток зелених бібліотек в Україні та світі, мотиви і принципи організації дистанційного навчання бібліотечних працівників області, з якими виступили головний бібліотекар науково-методичного відділу Тетяна Грищенко, бібліограф І категорії відділу інформаційних технологій та інформаційних систем Богдана Лебідь, бібліотекар І категорії відділу абонемента для юнацтва Тетяна Орлова, заступник директора Наталія Дмитракова.
Про модернізований заклад з електронним каталогом, електронним читацьким формуляром та автоматизованою видачею літератури, який гостинно приймає в своїх стінах користувачів різних категорій, має в розпорядженні сучасні інтернет-комунікації, став публічним простором для кожного, незамінним місцем зустрічей для активістів, посадовців, де можна вирішувати питання розвитку міста розповіла Людмила Єфремова, директор Тростянецької публічної бібліотеки.
Заслуговує на увагу досвід роботи працівників Шосткинської міської системи, зокрема, співпраця з дорадчою радою, що проводить засідання на базі коворкінг-центру центральної бібліотеки; робота бібліотек в умовах карантину та виходу з нього Роменської районної бібліотеки імені Йосипа Дудки та Глухівської районної бібліотеки; інноваційний підхід в організації соціокультурної діяльності колективу Конотопської районної бібліотеки.
Про хід реалізації проєкту «Золотницька сотка» – переможця Всеукраїнського конкурсу «Неймовірні села України-2019» та особливості конкурсу цього року розповіла ініціатор проєкту Ірина Варламова, головний спеціаліст відділу освіти, культури, молоді і спорту Верхньосироватської сільської ради.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Тростянецькій публічній бібліотеці проходять заняття для дітей з особливими освітніми потребами

Ми віддавна проводили заняття для діток з особливими освітніми потребами, але вже протягом кількох місяців з дітками займається кваліфікован...