неділю, 24 травня 2020 р.

А ви знали про це?


Гарвард має одну з найбільших у світі колекцій української літератури!
Зібрання рідкісних книг зберігається в одній з 70-ти бібліотек Гарвардського Університету – Гоутон. У колекції є чимало українських стародруків. Зокрема такі цінні книги як першодруки Івана Федорова. Наприклад "Буквар", примірника якого немає навіть в Україні. «Острозька Біблія», «Псалтир», «Кобзар» Тараса Шевченка 1840 року, першодрук «Енеїди» Котляревського, рукопис Сковороди, першодрук, оригінал книги Куліша, видання Києво-Печерської Лаври, грамоти Івана Мазепи», розповіла "Голосу Америки" Ольга Алексич, бібліотекар Гарвардського Університету, бібліограф Українських колекцій.
Українські книжки у Гарварді почали збирати на початку ХХ століття. Здебільшого це були подарунки колекціонерів. І лише зі створенням при Гарварді Українського наукового інституту понад 50 років тому літературу з України почали закуповувати систематично.
«Тоді був даний клич для української громади, щоб збирати кошти, бібліотеку, джерельну базу для викладацьких студій у Гарварді. Цілі бібліотеки надійшли у подарунок для Гарвардської бібліотеки», – розповіла О.Алексич.
У Гарварді є кілька бюджетів на українську книгу. Англомовні книжки про Україну друкує та закуповує здебільшого Український інститут. Україномовні книжки та журнали – прерогатива Гарвардської бібліотеки Вайденер.
Хоча більшість стародруків Гарварду подарували, університет щороку виділяє на купівлю української літератури тисячі доларів. Книжки, видані в Україні, відбирають за кількома принципами: пропозиції від спеціалізованих компаній-посередників за відповідною угодою, за рецензіями експертів та спеціальні замовлення викладачів Гарварду. Обирають за темами, не авторами. Спектр жанру дуже широкий – наукова література, академічні публікації, популярна й художня література, спогади, мемуари, і навіть українські фільми.
2020-Рік Європи в Україні

Немає коментарів:

Дописати коментар

Твори талановитих дітей Тростянеччини ввійшли до літературної збірки

     В Тростянецька публічна бібліотека пройшов святковий захід приурочений випуску літературного альманаху. На протязі майже трьох місяців ...