пʼятницю, 15 січня 2016 р.

Перемоги і здобутки «Університету третього віку»



      В Україні навчання людей похилого віку є інноваційним проектом, що має на меті впровадження та практичну реалізацію принципу навчання протягом всього життя. Поки людина здатна творити щось нове, вона живе повноцінним життям.  
    З 2013року, за ініціативи територіального центру соціального обслуговування, на базі районної бібліотеки працює «Університет третього віку». В університеті діють три факультети: основ комп’ютерної грамотності, вивчення англійської мови, медицини та здорового способу життя. Особливістю навчання в університеті є залучення колосального життєвого досвіду людей похилого віку в учбовий процес, адже навчання будується, як правило, на програмах, розроблених з урахуванням інтересів та потреб самих пенсіонерів. «Університет третього віку» поєднує людей різних професій, з різним соціальним та матеріальним статусом. Освіта в університеті є безкоштовною, лекції читають працівники територіального центру та бібліотекарі на волонтерських засадах. Одним з багатьох позитивних моментів є те, що слухачі мають можливість відвідувати одночасно різні факультети.
   «Це проект підтримки і турботи, який дозволяє людям знову відчути себе потрібними. Ми прагнемо зацікавити слухачів, навчити їх долати труднощі й знайомитися з новими для себе речами. А головне - вчимо любити й цінувати себе в будь-якому віці», - зазначила директор бібліотеки Людмила Єфремова.
   Великою популярністю користується факультет основ комп’ютерної грамотності. На сьогоднішній день не зменшується потік бажаючих освоїти сучасні технології. За весь час навчання  146 мешканців нашого міста пройшли повний курс комп’ютерної грамотності. І надалі продовжується набір людей для занять, оскільки число бажаючих не зменшується.
  Визначним є факультет основ медицини та здорового способу життя, на якому читають лекції медичні працівники. Вони діляться своїми знаннями, дають корисні поради відносно того, як правильно і вчасно надати першу невідкладну допомогу та щоденно підтримувати себе в тонусі.
  Факультет англійської мови, яким опікується на волонтерських засадах соціальний працівник відділення соціально-побутової адаптації цього центру Наталія Руденко є одним із найзатребуваніших. У 2014 році 13 випускників отримали свідоцтва про завершення навчання. Сьогодні вже 35 вдячних слухачів опановують мову туманного Альбіону. Кожен, хто закінчить курс, зможе не тільки порозумітися на комунікативному рівні, але й навчиться думати англійською. Це можливо завдяки тому, що під час навчання використовуються мультимедійні комунікативні ситуації і процес засвоєння є більш привабливим завдяки елементам розваги.

  Нещодавно, за волонтерську діяльність від міністра соціальної політики Павла Розенка всіма улюблена викладачка пані Наталя отримала лист-подяку. Він був зачитаний на одному із занять факультету директором територіального центру Ольгою Шаховою.
  У людей похилого віку є величезне бажання навчатися, орієнтуватися у сучасному світі. "Університет третього віку» допомагає громадянам адаптуватися  до тих умов, в яких вони опинилися при виході на пенсію.
  Найважливішим для нас є найщиріша повага громадян, які віддали все життя прагненню опановувати нові рубежі знань та не зупинилися на досягнутому. Дякуємо Вам за приклад, шановні пенсіонери!      

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тростянецькій публічній бібліотеці проходять заняття для дітей з особливими освітніми потребами

Ми віддавна проводили заняття для діток з особливими освітніми потребами, але вже протягом кількох місяців з дітками займається кваліфікован...