четвер, 17 липня 2014 р.

Обговорення змін до Конституції України



   В приміщенні центральної районної бібліотеки для працівників та користувачів книгозбірні відбулась інформаційна година   “Обговорення проекту Закону України «Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)».
  Обмін думками проведено в атмосфері відвертості і конструктивізму. Усі учасники обговорення підійшли до розгляду проекту змін до Конституції України з державницької позиції. За результатами обговорення, учасники  підтримали зміни до Конституції України щодо місцевого самоврядування.
   Ця зустріч  продемонструвала, що у місцевому самоврядуванні накопичилось багато проблем.
     Серед характерних для більшості громад пропозицій були наступні:
1.Важливе питання, яке потребує особливо зваженого підходу – об’єднання територіальних громад, що пропонується в рамках адміністративної реформи. Один з мотивів проведення укрупнення адміністративно-територіальних одиниць - це вивільнення коштів. Проте слід всебічно й об’єктивно з’ясувати щодо цього думку населення кожної територіальної одиниці. Тільки громада має право вирішувати - чи вона зараз є самодостатньою, чи їй об’єднуватися з іншими громадами в більш конкурентоспроможну.
2.Починати зміни слід з розширення повноважень місцевих рад. Насамперед зробити так, аби органи місцевого самоврядування розпоряджалися заробленими ними ж коштами, спрямовуючи їх на ту чи іншу сферу життєдіяльності населених пунктів. Ще один важливий момент, який треба покласти в основу реформування - надання більш серйозних повноважень громадянам, створення самоврядних громадських організацій, які матимуть можливість залучати жителів до вирішення тих чи інших питань.
3.Щодо зменшення конституційного складу Верховної ради України (ст.76);
4.Контроль за відповідністю рішень органів місцевого самоврядування Конституції чи Законами України залишити без змін (ст. 144).
5.Залишити права місцевого самоврядування захищатися в судовому порядку;
6.Збільшення частки загальнодержавних податків, яка повинна залишатися в територіальній громаді (ст. 145).
7.Процес громадського обговорення змін до Конституції України повинен систематично висвітлюється у місцевих засобах масової інформації та на офіційному веб-сайті Тростянецької райдержадміністрації.

         Прийняття відповідних змін до Конституції забезпечить правову основу для схвалення низки законодавчих актів, необхідних для реалізації реформи місцевого самоврядування.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тростянецькій публічній бібліотеці проходять заняття для дітей з особливими освітніми потребами

Ми віддавна проводили заняття для діток з особливими освітніми потребами, але вже протягом кількох місяців з дітками займається кваліфікован...