середу, 3 грудня 2014 р.

“НІ”- НАСИЛЬСТВУ В СІМ’Ї



     У рамках Всеукраїнської акції  "16 днів проти насилля", яка стартувала 25 листопада в читальній залі районної бібліотеки пройшло засідання “круглого” столу  “Тоталітарна сім'я як джерело домашнього насилля”учасниками якого стали фахівці управління соціального захисту населення, РЦСССДМ, ПДтаЮ, РВ УМВС, районного методичного центру, відділу культури, місцевої преси. 
      Учасниками заходу обговорювалися питання насилля в сім'ї, насилля над жінками та дітьми, психологічні аспекти проблеми.
       Для розв’язання проблеми домашнього насильства здійснюються комплексні заходи й тісна взаємодія між правоохоронними органами, соціальними службами, медичними закладами, закладами освіти, іншими установами та організаціями, що працюють у цій сфері.
По-перше, на захисті сім’ї від насильства стоїть закон, який так і називається Закон України «Про попередження насильства в сім’ї» та ряд інших нормативно-правових актів, що регулюють діяльність структурних підрозділів, відповідальних за реалізацію державної політики щодо попередження насильства в сім’ї, служб у справах дітей, центрів соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді і  відповідаль- них підрозділів органів внутрішніх справ з питань здійснення заходів з поперед- ження насильства в сім’ї.
По-друге, в кожному районі, місті є служби, що надають допомогу жертвам насильства в сім’ї. Якщо ж необхідно терміново припинити насильство, ви можете зателефонувати в міліцію за номером «102». 
Часто першою особою, яка спілкується з жертвою домашнього насилля, є дільничний інспектор міліції. Також, одним із перших, до кого може звернутися жертва насилля, може бути лікар.
У разі, коли дитина зазнала жорстокого поводження з боку дорослих, служба у справах дітей направляє її на обстеження стану  здоров’я до установ охорони здоров’я з метою надання неповнолітньому необхідної медичної допомоги та здійснює інші заходи передбачені законодавством.
Кваліфіковану допомогу потерпілим можуть надати центри соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, що працюють в кожній територіально-адміністративній одиниці області. Матеріали роз’яснювального характеру із зазначенням гіперпосилань на установи і заклади, що співпрацюють у даному напрямку, розміщено на веб-порталі місцевих органів виконавчої влади Сумської області, на сайті Департаменту соціального захисту населення Сумської обласної державної адміністрації, матеріали аналогічного характеру – на сайтах місцевих органів влади.
Для організації медичної та соціально-правової, психологічної допомоги особам, відносно яких вчинено насильство, в області функціонує суїцидологічний центр при Сумській міській клінічній лікарні № 5, на базі якого працює «Телефон довіри» (0542-334050).
Консультацію фахівців правозахисного центру «Ла Страда-Україна» можна отримати, зателефонувавши на безкоштовну Національну «гарячу лінію» 0 800 500 335 (зі стаціонарних телефонів за номером на всій території України) та 386 (з мобільних телефонів операторів «Київстар», «Лайф», «МТС»).
Звертайтеся, не зоставайтеся наодинці з бідою!

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тростянецькій публічній бібліотеці проходять заняття для дітей з особливими освітніми потребами

Ми віддавна проводили заняття для діток з особливими освітніми потребами, але вже протягом кількох місяців з дітками займається кваліфікован...