пʼятницю, 26 червня 2020 р.

Тренінг з безпеки на водоймах України

Лише цього літа на водоймах України загинули щонайменше сто людей. Із них 17 - діти...
Я із тих стрімголовів, що кидаються рятувати, ні про що не думаючі.
Досвідчені лайфгарди ніколи не лізуть у воду, не переконавшись, що йому самому нічого не загрожує: переохолодження, надто велика відстань, рослинність, засміченість водойми, течія, неадекватна поведінка того, хто потерпає тощо...
Перш за все, потрібно ПОДБАТИ ПРО ВЛАСНУ БЕЗПЕКУ.
Що робити, коли бачиш, що людина почала тонути, і вона далеко від вас.
1) викликати ДСНС - 101
2) подбати, щоб хтось не спускав очей з вас і людини, що тоне! Це дуже важливо, бо не знайдуть врешті нікого.
3) Взяти будь-який підручний плавзасіб (палку, весло, круг, нарукавник, жилет, пляшку пластикова, пакет з повітрям) або кинути людині або підпливти і дати в руки.
4) чітко орієнтуватись у просторі і слідкувати за психологічним станом людини. Дуже великий ризик, що намагаюись врятуватись, потягне вас на дно. Тому брати лише зі спини, за руку або ногу - не підпливайте надто близько, людина у стані афекту!
5) Якщо є мотузка обв'яжіться, інший кінець або хай хтось тримає на березі, або прив'яжіть до дерева, пенька. Так буде швидше і легше транспортувати людину, що потерпає, до берега.
6) У вас в запасі всього кілька хвилин. Якщо минуло більше часу, шанси врятувати людину нульові.
7) Людина, що загинула від нестачі кисню буде синього кольору, якщо зупинилось серце - білого.
Найважливіше: допомога іншому має бути безпечною для вас!! Нетренованій людині врятувати потопельника майже ніколи не вдається.
Пригадую трагічний випадок, як вчитель з Тернополя кинувся у море, що штормить, рятувати вихованців. Тоді загинуло двоє дітей та двоє дорослих, серед яких і сам вчитель.
Це сталось в Затоці кілька років тому. У вчителя фактично не було шансів врятувати дітей. Просто він не міг нічого не робити. І, на жаль, загинув, не подбавши про власну безпеку.
Практичні поради, як безпечно рятувати на воді, надавав лайфгард, професійний рятувальник із Верони (Італія), етнічний українець Олександр Бобровський.
Тренінг організували онлайн із Італії) у лекційній залі публічної бібліотеки.
Дякую за корисну ініціативу та запрошення Галина Иговская. Такі навчики потрібні кожному. Ніколи не знаєш, коли доведеться рятувати життя.






Немає коментарів:

Дописати коментар

Твори талановитих дітей Тростянеччини ввійшли до літературної збірки

     В Тростянецька публічна бібліотека пройшов святковий захід приурочений випуску літературного альманаху. На протязі майже трьох місяців ...