пʼятницю, 5 червня 2020 р.

Бібліотека 21 ст.

Тростянецька бібліотека долучилася до проєкту ПУЛЬС у 2018 році разом з ГО «Родинне коло Тростянеччини» і отримала перемогу в III етапі конкурсу «Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні».
На той час Тростянецька бібліотека вже відчула на собі результати реформи самоврядування, бо приміщення бібліотеки одне з найперших, яке взяла на свій баланс новостворена Тростянецька громада.
2018 рік. Лише за півроку одну половину колишньої районної бібліотеки, яка тепер носить назву «Тростянецька публічна бібліотека» після капітального ремонту було просто не впізнати: сучасний дизайн інтер’єру, нові меблі, сучасний відкритий простір, нові книжки.
І це був лише перший етап перетворень, а потрібно рухатись далі, оновлювати другу частину приміщення. А тут перемога в ПУЛЬСі. Бібліотека на повну потужність розгорнула інформаційну кампанію в рамках проекту, яка дуже позитивно вплинула і на місцеву владу, і на жителів громади.
Чого тільки вартував проєкт «Кава з мером», який викликав неабиякий резонанс у громаді. Близько двадцяти активних тростянчан, серед яких лікарі, освітяни, представники громадських організацій у партнерстві з мером міста вирішували різні питання життєдіяльності громади. І що дуже знаково - цей захід поклав початок постійним відкритим зустрічам влади і громади в бібліотеці, де вирішувались найважливіші питання.
Зокрема, на таких зустрічах вирішувалась і подальша доля другої частини бібліотеки. Якою їй бути залежало і від жителів громади. Неодноразово обговоривши та об’єднавши зусилля влади, громади і самих бібліотекарів почали перетворення.
2019 рік. На бібліотеку чекало безліч метаморфоз. Почалася модернізація другої частини приміщення. І лише за півроку громада отримала надсучасний культурно-інформаційний та дозвіллєвий заклад з повністю оновленим внутрішнім простором, структурними перетвореннями, автоматизованими послугами, новим інтер’єром , сучасними меблями та обладнанням . А ще, це нові сучасні рейтингові книги. Колосальну допомогу в поповненні бібліотечного фонду надала праправнучка Леопольда Єгоровича Кеніга Сибілла Страк-Зімерман.
Дві тисячі видань є безцінним подарунком тростянецьким книголюбам.
Весь бібліотечний простір поділений на зони. Зона обслуговування дорослих користувачів – абонемент; соціальне кафе - незвична та затишна зона в бібліотеці, яка передбачає одне із головних завдань бібліотеки – залучення мешканців громади до читання; інноваційна бібліотечна модель читальних залів – молодіжний коворкінг - це вільний простір для колективної діяльності активної молоді та арт-простір для інформаційно-освітніх і культурно-дозвіллєвих заходів; безкоштовний Інтернет-центр для користувачів. Розмаїттям послуг вражає дитяча бібліотека. Окрім нових яскравих сучасних книг, тут діє ігрова кімната з ігровим комплексом для малечі. Для юних користувачів середнього віку встановлений плазмовий екран з ігровою приставкою плейстейшен, а також настольні ігри для дітей різних вікових категорій.
Вражаючою була наполегливість мера, який неодноразово не лише бачив європейські бібліотеки, а й прискіпливо вивчав їх досвід, зробити в своєму місті бібліотеку європейського рівня. І таку ініціативу підтримала вся громада. В результаті, сьогодні Тростянецька бібліотека – це центр громади, який повністю відповідає очікуванням, потребам і запитам її членів. Це не лише місце для читання, а й для вирішення найрізноманітніших питань з розвитку міста, малого бізнесу, місце зустрічі громадських активістів та різних навчань.

А на одній із зустрічей мер озвучив ще одну ініціативу – трансформувати бібліотеку-філію Цукрозаводського мікрорайону. Менш, ніж за пів року занедбана бібліотека перетворилась на сучасний мультифункціональний простір з оновленим майже шеститисячним бібліотечнимфондом, комп'ютерною зоною, лекційною залою, зручними диванчиками для перегляду фільмів, настільними іграми та дитячим куточком. Це ще плюс одна до списку модернізованих бібліотек Тростянецької громади і третя оновлена за останні 2,5 роки коштами міського бюджету.
Втілювати в життя різні проєкти бібліотеці допомагає партнерство з громадськими організаціями. Насамперед, це молодіжні організації - Дитяча дорадча рада та ГО «МОЛОДІ», які проводять свої зібрання та зустрічі в молодіжному просторі бібліотеки. Бібліотека дуже тісно співпрацює з ГО «Родинне коло Тростянеччини». У співпраці було виграно два раунди в проекті ПУЛЬС. Всі заходи, які відбулися в межах реалізації проєкту є дуже резонансними та результативними.

Переформатування бібліотек викликало і деякі труднощі. Насамперед, це відношення деяких людей до всіх цих процесів. Навіщо потрібні ці ваші бібліотеки? Головне – дороги, пенсії, зарплати, холодильник… Але часті зустрічі влади і громади, якісна інформаційна робота здебільшого руйнує всі ці думки. З іншого боку, бібліотекарям було важко чисто фізично. Бібліотеки не закривались на період ремонтів. Ми працювали в звичному режимі.
Ми все це пережили і громада отримала три оновлені сучасні культурно-інформаційні та дозвіллєві бібліотечні заклади. Це найуспішніші проєкти тростянецької громади, майданчики громадської активності та спілкування.
Завдяки «бібліотечній реформі» значно зросла кількість користувачів і відвідувань бібліотеки. Так, у першому кварталі 2020 року в бібліотеках вже налічується 4451 користувач, за аналогічний період 2018 року – 3123, з них дітей – 2255, за 2018 рік -1041. Лише у I кварталі 2020 року в бібліотечних закладах Тростянецької ОТГ пройшло 99 культурно-масових заходів, які відвідали 1707 чоловік
. Але ніхто не збирається зупинятися на досягнутому. Трансформація очікує і на бібліотеки тих громад, що приєднаються в жовтні до Тростянецької ОТГ. Це нещодавно озвучив мер Юрій Бова на черговій відкритій зустрічі з громадськістю.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Твори талановитих дітей Тростянеччини ввійшли до літературної збірки

     В Тростянецька публічна бібліотека пройшов святковий захід приурочений випуску літературного альманаху. На протязі майже трьох місяців ...