середу, 11 червня 2014 р.

Є інші Тростянці на Україні, а ти єдиний рідний наш


            Досить незвично цього разу відбулося чергове засідання поетичного клубу “Ліра”.
Адже розпочалося воно в стінах районної бібліотеки, а продовжилось в   Тростянецькому краєзнавчому музеї. Тема засідання — поезія рідного краю.
            Тростянець — прадавня українська душа, край джерельно-чистих річок і озер, Батьківщина талановитих та працьовитих людей. І  як же тут  не згадати відомого нашого земляка, українського поета, автора більш ніж сорока збірок Леоніда Сергійовича Татаренка, якому 10 червня  виповнилося б 84 роки з дня народження.
            Творчі витоки нашого земляка розпочинаються в рідному Тростянці. Тут він народився, мешкав та ріс на вулиці Озерянка- це його мала Батьківщина.
       
  Саме Леоніду Сергійовичу був присвячений літературний подіум “Поетичний вінок рідному краю”, який підготувати і провели бібліотекарі Алла Новікова та Наталія Пономаренко. Вони познайомили присутніх з життєвим шляхом та поетичним словом поета. Лунала поезія, звучали пісні “Чужая милая”, “Червона троянда”, “Наш Тростянець”, “Величальна фестивалю Боромля”, переглядалися відеоролики.

            На заході були присутні люди, які особисто знали Леоніда Татаренка. Це Марія Бородіна, Олег Шелест, Василь Залавський. Вони поділилися спогадами про поета. Марія Іванівна Бородіна розповіла про людяність та доброту талановитого земляка. Вона згадує: “Леонід Татаренко багато розповідав про дитинство, про свою бабусю, про війну. Він любив ліс, квіти, землю. Це була людина незвичайна і дуже добре, що ми зараз бачимо “живого” поета”. На згадку про нього вона прочитала уривок з поеми “Казки Нескучанського лісу”.
            Василь Миколайович Залавський майже одноліток Леоніда Сергійовича, тож знав його особисто, товаришував з ним, ходили разом до школи, гуляли в Нескучному. Василь Миколайович присвятив поету вірш “Леоніду Татаренку”, який і прочитав присутнім.
      Місцева поетеса Тетяна Андрійченко познайомила членів клубу зі своїми поетичними  творами про рідний край: “Тростянецькі дуби”, “Ранок у Тростянці”, “Пісня про Тростянець”.А юна шанувальниця поетичного слова Валерія Кожушко продекламувала вірш “Україна”.

           Завершився захід і всі присутні вирішили відвідати краєзнавчий музей, де одна із кімнат присвячена Леоніду Татаренку. Директор музею Микола Мельник, який також особисто знав поета ,більш детальніше розповів про життя і творчість земляка, повідав про його зв'язки з Тростянеччиною.
      Голова клубу “Ліра” Олена Штанько сказала: “Як добре, що є такі люди, які прославили нашу рідну Тростянеччину. І краще ніж Леонід Татаренко не скажеш: “Є інші Тростянці на Україні, а ти єдиний  рідний наш”.




Немає коментарів:

Дописати коментар

Тростянецькій публічній бібліотеці проходять заняття для дітей з особливими освітніми потребами

Ми віддавна проводили заняття для діток з особливими освітніми потребами, але вже протягом кількох місяців з дітками займається кваліфікован...