пʼятницю, 10 квітня 2020 р.

Бібліотека + громада: разом до успіху!

Всеукраїнський конкурс «Бібліотека + громада: разом до успіху!» Реформа місцевого самоврядування в Тростянці, що на Сумщині кардинально змінила все в бібліотечній галузі. Районна бібліотека одна з найперших, яку взяла на свій баланс новостворена Тростянецька громада, бо вона їй потрібна, тут у неї є майбутнє і це розуміли всі – громада, влада, бібліотекарі. Вражаючою була наполегливість мера, який неодноразово не лише бачив європейські бібліотеки, а й прискіпливо вивчав їх досвід, зробити в своєму місті бібліотеку європейського рівня. Об’єднавши зусилля влади, громади і самих бібліотекарів почали перетворення.
2018 рік. Лише за півроку колишню районну бібліотеку, яка тепер носить назву «Тростянецька публічна бібліотека» було просто не впізнати.
І це був лише перший етап перетворень. На наступний 2019 рік на бібліотеку чекало безліч метаморфоз. Почалася модернізація другої частини приміщення. І знову, ще за півроку громада отримала надсучасний культурно-інформаційний та дозвіллєвий заклад з повністю оновленим внутрішнім простором, структурними перетвореннями, автоматизованими послугами, новим інтер’єром , сучасними меблями та обладнанням . А ще, це нові сучасні рейтингові книги. Колосальну допомогу в поповненні бібліотечного фонду надала праправнучка Леопольда Єгоровича Кеніга Сибілла Страк-Зімерман.
Дві тисячі видань є безцінним подарунком тростянецьким книголюбам.
Весь бібліотечний простір поділений на зони. Зона обслуговування дорослих користувачів – абонемент; соціальне кафе - незвична та затишна зона в бібліотеці, яка передбачає одне із головних завдань бібліотеки – залучення мешканців громади до читання; інноваційна бібліотечна модель читальних залів – молодіжний коворкінг - це вільний простір для колективної діяльності активної молоді та арт-простір для інформаційно-освітніх і культурно-дозвіллєвих заходів; безкоштовний Інтернет-центр для користувачів. Розмаїттям послуг вражає дитяча бібліотека. Окрім нових яскравих сучасних книг, тут діє ігрова кімната з ігровим комплексом для малечі. Для юних користувачів середнього віку встановлений плазмовий екран з ігровою приставкою плейстейшен, а також настольні ігри для дітей різних вікових категорій.
Сьогодні Тростянецька бібліотека – це центр громади, який повністю відповідає очікуванням, потребам і запитам її членів. Це не лише місце для читання, а й для вирішення найрізноманітніших питань з розвитку міста, малого бізнесу, місце зустрічі громадських активістів та різних навчань.
Втілювати в життя різні проєкти бібліотеці допомагає партнерство з громадськими організаціями. Насамперед, це молодіжні організації - Дитяча дорадча рада та ГО «МОЛОДІ», які проводять свої зібрання та зустрічі в молодіжному просторі бібліотеки. Саме молодь стала активним партнером бібліотеки в дослідницькому воркшопі по благоустрою території біля бібліотеки.
Бібліотека дуже тісно співпрацює з ГО «Родинне коло Тростянеччини». У співпраці було виграно два раунди в проекті ПУЛЬС. Всі заходи, які відбулися в межах реалізації проєкту є дуже резонансними та результативними.
Оновлена сучасна публічна бібліотека – це найуспішніший проєкт тростянецької громади, майданчик громадської активності та спілкування.





Немає коментарів:

Дописати коментар

Тростянецькій публічній бібліотеці проходять заняття для дітей з особливими освітніми потребами

Ми віддавна проводили заняття для діток з особливими освітніми потребами, але вже протягом кількох місяців з дітками займається кваліфікован...