середу, 22 квітня 2015 р.

Вечір пам’яті Григорія Івановича Шелеста



22 квітня виповнилося 100 років від дня народження добре знаної і шанованої людини на Тростянеччині - педагога, краєзнавця та громадського діяча  Григорія Івановича Шелеста. Саме цій неординарній особистості і був присвячений вечір пам’яті, що пройшов у районній бібліотеці. На захід зібралися всі ті, хто добре знав, любив, поважав Григорія Івановича та працював з ним.
Розпочав вечір директор  краєзнавчого музею Микола Мельник, який розповів про Григорія Івановича, як ініціатора заснування у 1982 році краєзнавчого музею. Краєзнавчий музей був відкритий у 1984 році і Григорій Шелест був зберігачем та збирачем експонатів музею на громадських засадах. А вже з 1992 по 1999 роки - завідувачем народного музею. Микола Мельник відмітив, що справа розпочата краєзнавцем живе, процвітає і дотепер.


Потім  слово взяв син Григорія Івановича – Олег Григорович, який пішов по стопах батька,  ставши педагогом, краєзнавцем та громадським діячем. Він розповів багато цікавого про свого  прославленого батька: дитинство, юнацькі роки, трудову діяльність, сім’ю. Його розповідь доповнила  донька Леся Шелест, яка згадувала свого дідуся, як люблячого, але вимогливого у всіх справах.
На вечір завітали представники Боромлі, учасники художньої самодіяльності села. Від їх імені  взяла слово Ніна Єртахова, яка зачитала власні вірші – літопис  життя Григорія Івановича. Вірші перепліталися з майстерно виконаними піснями, що свого часу любив і співав ювіляр: «Яблуня», «Уральская рябинушка»,  «На Волге широкой», «Ой, у гаю при Дунаю». Далі тему підхопив боромлянин Микола Артюшенко, який добре знав Григорія Івановича як вчителя, лектора, краєзнавця.
Серед гостей вечора був Анатолій Гурін, який багато років працював в локомотивному депо і разом з Григорієм Шелестом створювали залізничний музей. Анатолій Олександрович розповів,  як це було і прочитав власний вірш – присвяту.
Свого часу  з Григорієм Івановичем по партійній лінії працювали лекторами Ольга Вчерашня та Микола Слівкін. Вони згадали ті часи, коли були ще молодими і повними енергії для звершень.
На  заході були присутні представники районної організації «Ветеран» Володимир Мисенко та Анатолій Заєць. Вони були зворушені тим,як нащадки шанують своїх батьків. Їхня організація робить все для покращення життя ветеранів війни та праці.
Емма Омельчук, керівник гуртку історичного краєзнавства ПД та Ю, який започаткував Григорій Іванович, познайомила присутніх з фотоальбомом «Краса і біль України».
Григорій Шелест свого часу був солістом хору «Ветеран». Багато років поруч з ним йшов по життю Олег Торяник. Він згадав про це та прочитав  власний вірш – спогад,  що  написав до ювілею свого товариша.
Любов до рідного краю, пошукової справи Григорій Іванович передав багатьом тростянчанам. Він був співавтором  створення фотоальбому «Тростянець», книги «Історія міст і сіл. Сумська область». Постійно друкував свої краєзнавчі статті на сторінках місцевих газет. Про це розповіла  бібліограф районної бібліотеки Зоя Каруна.
Григорій Іванович залишив достойне надбання, яке послужить не одному поколінню земляків.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Твори талановитих дітей Тростянеччини ввійшли до літературної збірки

     В Тростянецька публічна бібліотека пройшов святковий захід приурочений випуску літературного альманаху. На протязі майже трьох місяців ...