пʼятницю, 14 грудня 2012 р.

Чорнобильська трагедія -навічно в пам’яті народу


         14 грудня – День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС – день  пам’яті в Україні. Цього дня з великою вдячністю згадуємо тих , хто рятував світ від катастрофи , хто  не замислювався про нагороди і славу , а сумлінно і героїчно виконував свої професійні обов’язки.
      Напередодні цієї дати в Інтернет – залі районної бібліотеки відбувся вечір – вшанування «Минуле стукає в наші серця». На захід були запрошені учні 8 – х класів СШ № 2 та ліквідатор аварії на ЧАЕС, капітан запасу Сумченко Володимир Борисович.

   Ведучі вечора Наталія Пономаренко та Алла Новікова розповіли присутнім про найбільшу катастрофу в історії людства, згадали людей, які брали участь в ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, котрі своєю працею, своїм подвигом, ціною власного життя зупинили розповсюдження аварії на 4 – му енергоблоці, змогли локалізувати зруйнований реактор, уклавши його в бетонний саркофаг.
    Серед учасників ліквідації техногенної Чорнобильської аварії були і наші земляки -  тростянчани. Один з них Сумченко Володимир Борисович.
       Ліквідатор розпочав свою розповідь, згадавши товаришів чорнобильців, які відійшли в небуття, виконавши свій почесний обов’язок громадянина.
      У жовтні 1986 року Володимира Борисовича з іншими спеціалістами Сумщини  було направлено заступником командира спеціалізованого батальйону хімічного захисту на Чорнобильську АЕС для ліквідації наслідків трагедії. На атомній станції наш земляк проводив роботи по дезактивації приміщень 1 та 2 енергоблоків.  Ліквідатори працювали в екстремальних умовах, не рахуючись ні з чим, без відпочинку, не маючи відповідного спорядження, ризикуючи здоров’ям, життям, йшли на виконання поставлених завдань, з усвідомленням відповідальності за долі  мільйонів.
         Майже чотири місяці (з жовтня 1986р. по січень 1987р.) напруженої праці на атомній станції. За цей час Володимир Борисович здійснив 52 виїзди в небезпечну зону, отримавши 25 ренген радіоактивного опромінення.
         Підірвалося здоровя ліквідатора. Останнім часом хвилюють хвороби, доводиться лікуватися в лікарнях, санаторіях.
         Затамувавши подих учні слухали спогади ліквідатора, ставили йому багато питань. Вдячні школярі подякували Володимиру Борисовичу за прекрасну розповідь, привітали його квітами та сфотографувалися на згадку.
         Хай залишиться в минулому й ніколи не повернеться жах чорнобильської катастрофи. А память про ті події навчить нас цінувати мир, спокій, життя.

Немає коментарів:

Дописати коментар

Тростянецькій публічній бібліотеці проходять заняття для дітей з особливими освітніми потребами

Ми віддавна проводили заняття для діток з особливими освітніми потребами, але вже протягом кількох місяців з дітками займається кваліфікован...